روزه داری و تغییرات وزن
بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری چربی به عنوان ذخیره انرژی در نقاط مختلف ذخیره می کند. این چربی ها ممکن است به مرور مقداری از کاروتنوئیدهای خورده شده توسط فرد را در خود ذخیره نموده و تغییر رنگ دهند . به علاوه اگر این چربی ها به مدت طولانی در بدن باقی بمانند، به شکل فشرده در می آیند و احتمال استفاده از چربی های قرار گرفته در مرکز آنها توسط بدن نیز کمتر می شود.
روزه داری حتی در کسانی که لاغر و یا دارای وزن طبیعی هستند نیز به بدن فرصت می دهد تا بدن آنها این چربی ها را بسوزاند و پس از پایان دوره روزه داری، به جای آنها چربی تازه و مناسبتری را جایگزین نماید. البته افراد لاغر و طبیعی طی دوره روزه داری کاهش وزن شدیدی نداشته و در پایان ماه رمضان نیز به سرعت طی یکی دو روز به وزن قبل از ماه رمضان برمی گردند.
برای افرادی که چربی بیش از حدی را در بدن خود ذخیره دارند، فرصت مغتنمی فراهم می شود تا مقداری از آنها را برای تولید انرژی به مصرف رسانند و از اضافه وزن خود بکاهند.
از بین چربی ، آب بدن و عضلات، کدام یک در ماه رمضا ن کاهش بیشتری خواهد داشت؟
با توجه به این که کاهش وزن در ماه رمضان خیلی چشمگیر نیست و در یک بازه زمانی کوتاه رخ داده است، احتمالاً عضلات دچار کاهش نمی شوند و افراد بیشتر بافت چربی خود را از دست می دهند. اما اگر کاهش وزن به میزان خیلی زیاد باشد، احتمالا می تواند باعث کاهش وزن عضلات بدن هم بشود.
▪️معمولاً در کاهش وزن جدید ابتدا آب بیشتر از همه دفع می شود و بعد به بافت های انرژی زا می رسد. ولی این که چه درصدی از چربی و بافت های انرژی زای بدن در اثر روزه داری کاهش می یابد، بستگی به میزان کاهش انرژی و طول مدت زمان گرسنگی و فعالیت های فرد طی ماه رمضان دارد و البته وضعیت در ابتدای ماه مبارک با انتهای آن متفاوت خواهد بود.
کربوهیدرات ها راحت تر از پروتئین ها و پروتئین ها راحت تر از چربی ها می سوزند. در مواقع گرسنگی که منجر به کاهش حاد انرژی می شود، منابع کربوهیدرات با سرعت بیشتر سوخته و زودتر نوبت به پروتئین ها در بافت عضلانی می رسد. بنابراین، در روزهای ابتدای ماه مبارک ممکن است سوختن پروتئین ها بیشتر باشد. ولی هرچه به انتها ی ماه رمضان نزدیک می شویم استفاده ا ز ذخایر چربی اهمیت بیشتری پیدا می کند.
◀️ آیا روزه داری، سلامتی افراد خیلی چاق یا خیلی لاغر را تهدید می کند⁉️⁉️
♦️خیر! مگر این که یک کاهش وزن خیلی سریع و زیاد روی دهد ، زیرا مخاطراتی برای کاهش وزن سریع وجود دارد که در ماه رمضان معمولا" این کاهش وزن سریع و زیاد در افراد دیده
نمی شود.
افراد خیلی لاغر هرچه میزان چربی بدنشان کمتر باشد، از دست دادن پروتئین ها بیشتر است و در معرض آسیب بیشتری هستند .
در افراد چاق اگر رژیم کم کالری متعادلی داشته باشند، می توانند کاهش تدریجی بافت چربی را شاهد باشند .روزه برای افراد معمولی، چاق و بسیار چاق هنگامی که با روش مناسب تغذیه ای اقدام به روزه داری کنند، هیچ ضرری نداشته و مشکلی ایجاد نمی کند.
با این حال، ذکر این نکته ضروری است که اگر فرد، بسیار لاغر و یا دارای بیماری لطمه زننده و شرایط فیزیولوژیکی خاصی باشد که طبق نظر پزشک، روزه داری منجر به آسیب او می شود، روزه داری از نظر علم و دین مبین اسلام قابل قبول نیست.
علاوه بر ابتلای به بیماری ها، چنانچه افراد، بسیار لاغر و یا مبتلا به سوء تغذیه بوده و یا جزو افراد در معرض خطر محسوب شوند. باز هم توصیه می شود با متخصص تغذیه مشاوره نموده و با توجه به توصیه ها اقدام به روزه داری نمایند.
♦️از نظر علم تغذیه سه گروه از انسانها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سوء تغذیه هستند که عبارتند از:
کودکان و نوجوانان، مادران باردار و شیرده و نهایتاً سالمندان.
رژیم اتکینز یکی از رژیم های خیلی سریعه که در دو هفته میتونید چیزی حدود 5 کیلوکم کنید.
رژیم لاغری اتکینز توسط دکتر رابرت اتکینز اختراع شد. دکتر اتکینز یک پزشک متخصص قلب بود(۱۹۳۰ـ۲۰۰۳) شهرت او هم بیشتر به خاطر رژیم لاغری موفقش در ۴۰ سال گذشته است. او اولین بار این رژیم را برای کم کردن وزن خودش استفاده کرد
امروزه به طور قابل توجهی رژیم های کم کربوهیدرات مورد توجه قرار گرفته است . این نوع رژیم ها به علت عدم احساس گرسنگی و کاهش سریع وزن در افراد مورد استقبال افراد کم حوصله و عجول بوده و بدون توجه به پیامدهای زیان بار آن به طور گسترده ای مورد استفاده قرار میگیرد . در این نوع رژیم ها به علت دریافت ناکافی مواد کربوهیدراتی و سوخت ناقص چربی های فراوان مصرفی ، مواد کتونی در بدن انباشته شده که علاوه بر کاهش اشتها ، بر روی کلیه اثر گذاشته و دفع اسیداوریک حاصل از تجزیه ی مواد پروتینی میشود و بدین ترتیب حجم اسیداوریک در بدن افزایش یافته و افراد را مستعد ابتلا به بیماری نقرس میکند از طرفی مصرف زیاد انواع روغن ها منجر به افزایش تری گلیسریدها و کلسترول به ویژه کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) میشود که این عوامل خود زمینه ساز ابتلا به بیماری های قلبی ، کلیوی ، سکته های مغزی ، گرفتگی عروق و فشار خون میشود .
از عوارض دیگر این رژیم میتوان یبوست شدید ، هموروئید ، بدبویی دهان ، ریزش مو ، اختلالات کبدی و.. را نام برد . در ضمن افراد به موازات اجرای چنین برنامه هایی ، به گرسنگی پنهان سلولی و تبعات ناشی از تخلیه ی کامل ذخیره بدن و بیماری های ناشی از آن اطلاع ندارند .
همچنین توجه داشته باشید که کاهش وزن در اثر رژیم کم کالری و رژیم اتکینز پس از یک سال تفاوت معنی داری ندارد ، فقط اینکه در رژیم اتکینز ، فرد علاوه بر کاهش وزن یک سری عارضه خطرناک نیز خواهد داشت .
و در آخر بدانید که دکتر اتکینز خود قربانی برنامه غیراصولی که خودش طراحی کرده بود گردید .
شایعات تغذیه ای
موضوع :لیمو و درمان سرطان
متن باورغلط تغذیه ایی:
پرﻭﻓﺴﻮﺭ ﻣﺠﯿﺪ ﺳﻤﯿﻌﯽ
ﭘﺪﺭ جراحی ﻣﻐﺰﺩﻧﯿﺎ
لیمو معجزه گر است .
ﻟﻄﻔﺎﺑﻪ ﺩﻭﺳﺘﺎﻥ ﻭﺁﺷﻨﺎﯾﺎﻥ ﻫﻢ ﺑﮕﯿﺪ
ﻟﯿﻤﻮ ﺗﺮﺵ وغوره ﻣﺤﺼﻮﻟﯽ ﻣﻌﺠﺰﻩ ﮔﺮ ﺩﺭ ﻧﺎﺑﻮﺩﯼ ﺳﻠﻮﻝ ﻫﺎﯼ ﺳﺮﻃﺎﻧﯽ هستند ، ﻭ 10,000 ﺑﺎﺭﻗﻮﯾﺘﺮ ﺍﺯ ﺷﯿﻤﯽ ﺩﺭﻣﺎﻧﯽ ﻋﻤﻞ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ. ﭼﺮﺍ ﻣﺎ ﭼﯿﺰﯼ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺁﻥ ﻧﻤﯽ ﺩﺍﻧﯿﻢ؟ ﺯﯾﺮﺍﺁﺯﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻩ
ﻫﺎ ﺩﺭ ﺳﺎﺧﺘﻦ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎﺕ ﺁﻥ ﺳﻮﺩ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺯﯾﺎﺩﯼ ﮐﺴﺐ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ .
ﺍﯾﻨﮏ ﺷﻤﺎ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﯿﺪ ﺑﻪ ﺩﻭﺳﺖ ﻧﯿﺎﺯﻣﻨﺪ ﺧﻮﺩ ﮐﻤﮏ ﮐﻨﯿﺪ ، ﺍﺯ ﻃﺮﯾﻖ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﺑﻪ ﺍﻭ ﺑﮕﻮﺋﯿﺪ ﮐﻪﺁﺏ ﻟﯿﻤﻮ ﺗﺮﺵوغوره ﺩﺭ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮﯼ ﺍﺯ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﺳﻮﺩﻣﻨﺪ هﺳﺖند.ﻃﻌﻢ ﺁﻥها ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺧﻮﺷﺎﯾﻨﺪ ﻭ ﻋﻮﺍﺭﺽ ﺟﺎﻧﺒﯽ ﺷﯿﻤﯽ ﺩﺭﻣﺎﻧﯽ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭنﺩ.ﺍﮔﺮ میﺗﻮﺍﻧﯿﺪ ﯾﮏ ﺩﺭﺧﺖ ﻟﯿﻤﻮ ﺩﺭ ﺣفﯿﺎﻁ ﯾﺎ ﭘﺎﺳﯿﻮﯼ ﺧﻮﺩ ﺑﮑﺎﺭﯾﺪ .
ﺑﺴﯿﺎﺭﯼ ﺍﺯ ﻣﺮﺩﻡ ﺩﺭﺍﺛﺮ ﺳﺮﻃﺎﻥ ﻣﯽ ﻣﯿﺮﻧﺪ ﺩﺭﺣﺎﻟﯿﮑﻪ ﺍﯾﻦ ﺭﺍﺯ ﻫﻤﭽﻨﺎﻥ
ﺣﻔﻆ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ ﺗﺎ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﺷﺮﮐﺖ ﻫﺎﯼ ﺩﺍﺭﻭﺳﺎﺯﯼ ﺑﻪ ﺧﻄﺮﻧﯿﺎﻓﺘﺪ.
متن پاسخ :
به طور کلی تغذیه افراد و اینکه چه چیزی دریافت میکنند نقش مهمی در رشد و سلامتی افراد دارد . مصرف مواد غذایی مناسب در قبل از ابتلا و یا در طول ابتلا به سرطان ، منجر به پیشگیری و کمک به درمان این بیماری میکند . میتوان گفت که مصرف مرکبات خواص ضدسرطانی دارند ولی هیچ مطالعه علمی و یا پزشکی معتبری گزارشی مبنی بر اینکه مصرف "لیمو" یک درمان ثابت در برابر تمام سرطان ها باشد را ارائه نداده اند . برای مثال در رابطه با دی لیمونین موجود در لیمو ، مطالعات پاسخ نسبی این ماده (دی لیمونین) در سرطان پستان و روده بزرگ را نشان داده اند . همچنین باید دقت داشت که در این مطالعه ، اثرات دی لیمونین بررسی شده نه اثرات لیمو بر سرطان ، در واقع دوز دی لیمونین داده شده به بیماران در این مطالعه خیلی بیشتر از دوز موجود در لیمو است و برخی مطالعات نیز عدم تاثیر لیمو و آبلیمو بر سرطان را گزارش کرده اند .
شیمی درمانی ، استفاده از دارو و روش های مختلف برای درمان یک بیماری از جمله سرطان است ، با این روش میتوان سلول های سرطانی که متاستاز کرده اند و گسترش یافته اند را از بین برد . درهنگام انجام شیمی درمانی ممکن است که سلول های سالم نیز آسیب ببینند و عوارضی همچون آسیب فولیکول های مو ، سلول های دهانی و گوارشی و آسیب به اندام های دیگر بدن دیده شود که برای کاهش این عوارض ، داروهای دیگری ممکن است داده شود . هدف اصلی از انجام شیمی درمانی ، درمان سرطان ، جلوگیری از متاستاز سلول های سرطانی و یا کاهش رشد سلول های سرطانی میباشد و میزان تاثیر آن به نوع سرطان ، میزان گسترش آن و اینکه فرد مبتلا در کدام مرحله درمان است بستگی دارد .
در آخر توجه داشته باشید که برای درمان سرطان عوامل خیلی زیادی از جمله نوع تغذیه فرد ، روش های درمانی ، نوع سرطان ، جنبه های روحی و روانی فرد و... تاثیر دارند و بدانید که همه ی این روش ها باهم اثر درمانی خود را میگذارد و تکیه بر یک روش ، راه درمان مطمئنی نخواهد بود .